top of page
Search

Lay's Yenileyici Tarım projesinde ilk hasat Konya'da gerçekleştirildi


PepsiCo Vakfı desteği ve Anadolu Meraları iş birliğiyle Konya’da hayata geçirilen Lay’s Yenileyici Tarım projesinde ilk hasat gerçekleştirildi. Proje kapsamında PepsiCo ürünlerinin de temel girdilerinden olan patates, pancar, ayçiçeği ve mısır gibi tarımsal ürünler; yeşil gübreleme, kompost özütü, kapalı sulama sistemi, entegre mücadele yöntemleri, tozlaştırıcı desteği gibi yenileyici tarım uygulamaları kullanılarak yetiştirildi. Yapılan çalışmalar sayesinde uygulama arazisindeki bitki besleme ve koruma yöntemlerinde kullanılan girdiler, konvansiyonel üretime oranla; patateste yaklaşık yüze 70, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarında ise yaklaşık yüzde 20 oranında azaltıldı.


Yenileyici tarımın uzun dönemde tarımda dayanıklılığı arttıran en kritik konulardan biri ve PepsiCo’nun da sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturulması yolunda en çok odaklandığı alanlardan biri olduğunu dile getiren PepsiCo Türkiye Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik Kıdemli Direktörü ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Esra İren, “Yenileyici tarıma geçiş, PepsiCo olarak hızlandırmak istediğimiz gıda sistemi dönüşümünün temel bir parçası niteliğinde. İnsanlar ve gezegen için daha sürdürülebilir bir gıda sistemi hedefliyoruz. Bu sistem, gelecek nesillerde çiftçilerin geçim kaynaklarını ve sürdürülebilir gıda üretimini desteklemeye yardımcı olacak. PepsiCo’nun 2030 yılına kadar 28,3 milyon dönüm alanın yenileyici tarım uygulamalarına geçmesi için koyduğu hedefe doğru ilerliyoruz. Örneğin 2021 yılında, ABD ve Kanada'da yaklaşık 1,4 milyon dönümde yenileyici tarıma geçiş desteklendi. Avrupa'da ise bu yıl yenileyici uygulamalarının 890.000 dönüme genişletilmesi hedefleniyor. Ancak iklim krizinin aciliyeti ve ölçeği, kaydettiğimiz ilerlemeyi sürdürmemiz, hatta daha da hızlandırmamız gerektiğini söylüyor. Biz de PepsiCo Türkiye olarak PepsiCo tarafından belirlenen küresel hedeflere güçlü bir katkı sağlamak için Lay’s Yenileyici Tarım Projesi gibi yenileyici tarım projeleri üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Düşük basınçlı yağmurlama sulama teknolojilerinden yeni nesil tarım makineleri kullanımına, organomineral gübre kullanımından çiftçi eğitimlerine kadar birçok konuda çiftçilerimizi destekliyoruz. Tarlalardaki çalışma koşullarını iyileştiriyoruz. Örneğin ülkemizde dönemsel patates hasadı işçileri için gölgelikler, dinlenme alanları başta olmak üzere çok farklı ihtiyaçlar için kullanılabilecek farklı alanlar ve su kaynağı sağlıyoruz. Yaptığımız çalışmaları ölçümleyerek, etkisini takip ediyoruz. Bu konuda Croptrak gibi dijital tarım teknolojisine yönelik platformlardan yararlanıyoruz. Buradaki ölçümlemelere göre çiftçilerimizi yönlendirerek daha verimli sonuçlar almalarını sağlıyoruz. Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirdiğimiz yenileyici tarım projeleriyle, PepsiCo’nun 2030 yılı için global olarak koyduğu yüzde 100 yenileyici tarım uygulamalarına geçiş hedefine iki yıl önce, yani 2028’de ulaşabileceğiz.” dedi.


“Sürdürülebilir gıda sistemini ortak bir mesele olarak görerek ekosistemi güçlendirecek işbirliklerini destekliyoruz”


Sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturmayı kurumlar ve şirketlerin de ötesinde ortak bir mesele olarak gördüklerini ve bu anlayışla bu konudaki işbirliklerinin artması gerektiğine inandıklarını dile getiren Esra İren sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerek bünyemizde gerek kurumsal olarak gerekse de markalarımız aracılığıyla yaptığımız çalışmaların yanı sıra farklı işbirlikleriyle de sürdürülebilir bir gıda sisteminin oluşumuna katkı sağlıyoruz. Lay’s Yenileyici Tarım Projesi’ni de bu anlayışla ülkemizde toprak altı ve üstü canlılık ve bereketin güçlenmesi, doğal sistemlerin direncinin yükselmesi ve biyolojik çeşitliliğin artması için çalışan Anadolu Meraları ile iş birliği içinde Konya’da gerçekleştirdik. Çeşitli yenileyici tarım uygulamalarının gerçekleştirildiği arazimizde ilk hasat ile birlikte oldukça verimli sonuçlar elde ettik. Çiftçilerimize gerekli eğitimler vererek aynı zamanda tarımın daha bilinçli ve modern yöntemlerle yapılmasına, çiftçilerin dayanıklılığı ve refahının artmasına da katkı sağladık. Eğitim faaliyetlerimizde 200 çiftçinin, hibe destekleriyle 75 çiftçinin yanında olarak onları destekliyoruz. Uygulama sahamızda yaklaşık bin çiftçiyi desteklemek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sürdürülebilir bir gıda sistemi hepimizin ortak meselesi. Bu sebeple Anadolu Meraları ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği, daha sürdürülebilir gelecek için çok kıymetli. Bu projenin ülkemizde yenileyici tarımın yaygınlaşması için tüm çiftçilerimize ilham vereceğine ve ekosistemin gelişimine katkı sağlayacağına gönülden inanıyorum.”


Anadolu Meraları Eş Kurucusu Durukan Dudu: “Lay’s Yenileyici Tarım” projesinin sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da önemli yankıları olacak”


Anadolu Meraları Eş Kurucusu Durukan Dudu, “Tüm dünyada bir yandan iklim kriziyle gerçekten mücadele etmek, bir yandan doğal varlıkları, ekosistemleri onarmak, bir yandan da insanlığa besleyici gıda sunabilmek zorundayız. Bu dönüşüm sürecinde de krizleri aşmak, çok yeni yollar bulmak, zor sorular sormak, cesur olmak, bireyden topluma, sistem dönüşümünü beraber gerçekleştirmek durumundayız. Aynı mitolojik bir destan gibi, insanlığı yeni bir çağa, ‘Onarım Çağı’na taşıyacak, insanlığın ilk ortak destanını aslında birlikte yazma fırsatı yakaladık. Anadolu Meraları olarak 10 yıldır, bu destansı yolculuğu Türkiye’de ve dünyada başlatmak, başta çiftçiler, çobanlar, topraktan gıda üretenler başta olmak üzere bu destanın kahramanlarını oluşturup destekleyecek ekosistemleri kurmak için çalışıyoruz. PepsiCo Türkiye de Lay’s Yenileyici Tarım projesiyle birlikte bu yolculuğa adım atan ilk gıda devlerinden biri oldu, öncü olma iradesini gösterdi. Ekosistemleri onaran, toprağı iyileştiren, atmosferdeki karbondioksiti azaltarak iklim kriziyle doğrudan mücadele eden ve aynı zamanda kuraklık ve sellere direncimizi arttıran çok farklı bir tarım anlayışına dönüşüm yolculuğumuzda, PepsiCo Vakfı desteği ve PepsiCo Türkiye işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz “Lay’s Yenileyici Tarım Tarım” projemizin ilk hasadını gerçekleştirdik. PepsiCo Türkiye’nin gösterdiği bu öncülüğün sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da önemli yankıları olacağına gönülden inanıyorum” dedi.


Konya’da yenileyici tarım uygulamalarıyla girdilerde yüzde 70’e varan azalma


Lay’s Yenileyici Tarım projesi kapsamında Konya’daki uygulama arazisinde toprak analizi ile başlayan çalışmalarda zararlılara karşı direnci artırma, topraktaki besin kullanımını iyileştirme, biyolojik çeşitliliği artırma ve mahsul üretimindeki riskleri en aza indirme gibi birçok fayda sağlayan “Çoklu üretim (Polikültür)” yöntemi kullanılarak patates, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarı olmak üzere 4 farklı ürün ekildi. Bu uygulama sayesinde zararlı etkisi büyük ölçüde azaltıldı. Arazide yonca bitkisi yeşil gübre olarak kullanılırken taban gübresi olarak da parselden parsele değişen miktarlarda organomineral gübre kullanıldı. Bu uygulamayla yeşil gübre ve taban gübresi miktarlarının farkının gözlemlenmesi ve uzun vadede taban gübresi miktarının azaltılması amaçlandı. Uygulama arazisinde azalan su kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayan ve maliyeti de büyük ölçüde azaltan kapalı sulama sistemlerini kullanıldı. Bitki besin maddesi içeren ve mikro canlıları barındıran canlı bir toprak iyileştiricisi ve düzenleyicisi olan kompost da uygulama sahasında kullanıldı. Bu uygulamanın da toprağın yapısını iyileştirme, su tutma kapasitesini artırma ve zararlılara karşı direncini artırma gibi birçok faydaları oldu. Hastalık, zararlı ve yabancı otların çevre ile ilişkilerini dikkate aldığı için çok önemli bir işlev gören entegre mücadele yönteminin kullanıldığı uygulama arazisinde ayrıca yerel arıcılarla iş birliği yapılarak, çiçek döneminde tarla çevresine arı kovanları getirilmesi sağlandı. Bu sayede hem tozlaşma daha verimli bir şekilde gerçekleşmiş oldu hem de yerel üreticilere destek verildi. Yapılan tüm bu çalışmalar sayesinde uygulama arazisinde yapılan bitki besleme ve koruma yöntemlerinde kullanılan girdiler, konvansiyonel üretime oranla; patateste yaklaşık yüze 70, mısır, ayçiçeği ve şeker pancarında ise yaklaşık yüzde 20 oranında azaltıldı.



3 views0 comments
bottom of page