OTAĞ ile Ne Mümkün?
“Hayatımızı adayacağımız iş bu” diyerek Anadolu Meraları’nı kurduğumuz günden beri hayalimiz belli: Toprağı onarmak. Toprağı onarırken birbirimizle kurduğumuz ilişkileri de adil, besleyici ve onarıcı temellere oturtmak. İnsanı güzel hayallere daldıran kitaplarda, masallarda anlatılan bir dünyaya doğru yol almak.
Kaf Dağı’nın geçit vermez gözüktüğü zamanlarda bile, elimizden geleni yapmak. En azından “denedik” diyebilmek. Önce kendimize, sonra “ne yaptın?” diye soran ve soracak gözlere.
Uygulama arazimiz bu yolculuktaki ilk adımlarımızdan biriydi. Adını “uygulama” koymamızın sebebi de açıktı: Burası (ve zamanla oluşacak diğer tüm uygulama arazilerimiz) çeşitli yöntemlerin deneneceği, uygulanarak öğrenileceği ve AR-GE yapılacak, cesaret ve örnek alınacak, umut verecek, veri toplanacak, hepimizi yetiştirecek, besleyecek ve beslenecek “göze”ler olacak. Yeni bir paradigmanın can suyunu verecekler.
Uygulama arazisi kapsamı içinde bugüne kadar koyun, keçi, sığır, yumurta tavukçuluğu, et tavukçuluğu, meyve ağaçları, yaz bahçesi ve bostanı, mısır, ürün işleme başta olmak üzere 10’un üzerinde farklı “girişim” gerçekleştirdik. Bölgeden ve Türkiye’nin farklı yerlerinden yirmiye yakın insan bu girişimlere doğrudan dahil oldu. Şimdi, yolculuğumuzda sizi de davet ettiğimiz yeni bir adıma hazırız.
Örnek Senaryo Vermek Gerekirse
OTAĞ – Biga’da 2019 döneminde 7 girişimci ve 8 girişim var.
Ayşe → Ekipman bakım ve AR-GE (1 girişim)
Ahmet → Bahçe (1 girişim) Elif → Fide ve süs bitkileri (2 girişim)
Mehmet → Mısır ve buğday ekimi (2 girişim)
Zeynep ve Hakan → Et tavukçuluğu (1 girişim)
Duygu → Solucan kompostu (1 girişim)
Ayşe’nin OTAĞ anlaşması: “OTAĞ sistemine kayıtlı tüm alet ve edevatların bakımını yapar ve/veya takibini üstlenerek yaptırtırım. Organize sanayideki yatlandırma ortala- maları üzerinden ödeme isterim. Çalışmak için kendi malzeme ve tezgahlarımı kendim edinirim, ancak 20 metrekare, sanayi elektriği bağlanmış kapalı alan isterim. Bunun için de kira olarak ayda 200 TL öderim.”
Ahmet’in OTAĞ anlaşması: “Damlamalar için ana hattı çekilmiş ve suyu hazır, etrafı çitle çevrilmiş 1 dönüm bahçe isterim. Zehirsiz, sentetik gübresiz üretim yaparım, OTAĞ’dan, yerel pazar fiyatı üzerinden haftada 200 kg alım garantisi isterim. Çağırdığımda sürücüsüyle gelen ve istediğim işi yapan traktör ve ekipman erişimi isterim. Bahçe için sezonluk 700 TL veririm, traktöre de saat başına 80 TL öderim. Ayrıca bahçemle ilgili sorularımı istediğimde sorabileceğim, deneyimli bir ekip üyesi olsun, bunun için de ayda 1000 TL öderim.
(Ahmet’in ayrıca fide alımı için Elif’le, solucan gübresi almak için de Duygu’yla bire-bir anlaşmaları var)
Elif’in OTAĞ anlaşması: “Suyu hazır, 20 m2 büyüklüğünde ve en az 2 metre yüksekliğinde sera isterim. Ayrıca istediğim yerli tohumların bulunmasını OTAĞ’dan beklerim. Fidecilik konusunda ayda 3 gün düzenli danışmanlık almak isterim. Süs bitkilerimin satışı için web sitesi kurulumu, sosyal medya desteği ve videolar, görseller için de OTAĞ’ın desteğini istiyorum. Bunlar için yılda toplam 25.000 TL + masrafları karşılarım”
Mehmet’in OTAĞ anlaşması: “OTAĞ’ın bana, belirttiğim şartlara uyan araziler bulması ve kiralama anlaşmalarını gerçekleştirmesini isterim. Bunun için dönüm başına 20 TL öderim. Ayrıca sürücüsüyle birlikte ufak traktör için saatlik 80 TL, 4x4 traktör içinse 150 öderim. Hasat sonrası depolama alanı da isterim, m3/ay başına 5 lira öderim.”
(Mehmet’in ayrıca Zeynep-Hakan ikilisiyle de yaptığı bir anlaşması var)
Zeynep-Hakan’ın OTAĞ anlaşması: “OTAĞ’dan dikdörtgen şeklinde, 5 dönümden büyük ve sulanabilir arazi isterim. Bunun için yıllık 3000 TL veririm. İstediğim özelliklere uygun mobil kümes tasarımı yapmasını ve bu kümesleri inşa etmesini isterim, kümes başına malzeme ücreti x 2 ücret öderim. Ayda 200 tavuğu canlı olarak kilosu 13 liradan OTAĞ’a satarım, kesim ve paketleme ve satışı OTAĞ yapsın; ama istediğimde kendi tavuğumu satma önceliğim de olsun. Ayrıca haftanın 3 günü tavukların bakımı, kümeslerin hareket ettirilmesi, suluk ve yemliklerin doldurulmasını isterim. Bunlar için ayda 2000 TL veririm.”
Duygu’nun OTAĞ anlaşması: 100 m2 kapalı alan, yeterli miktarda su kaynağı ve istediğimde sürücülü traktör isterim. Bunlar için ayda 1000 TL veririm.
(Duygu’nun ayrıca Zeynep-Hakan’la tavuk gübresi için, Elif’le fide gübresi için, Ahmet’le de tarla gübresi için anlaşması var)
Senaryoda görülebileceği gibi her girişimcinin kendi ihtiyaç, istek, kapasite ve bağlamına göre istediği esneklikte ve yaratıcılıkta işbirliği çerçeveleri önerme hakkı var. Bu teklifler karşılıklı müzakereyle son haline getirilip uygulamaya başlanıyor.