top of page
Ara

Türkiye’de bir ilk olan “Ekolojik Onarım Doğrulama” çalışmalarına başladık

Güncelleme tarihi: 25 Ağu 2023



Uluslararası Savory Enstitüsü tarafından geliştirilen EOV (Ecological Outcome Verification) “ekolojik onarım doğrulama protokolü”, Enstitü'nün Türkiye gözesi Anadolu Meraları tarafından uyarlanarak, Türkiye'de ilk defa ülke çapında farklı ekolojik bölgelerde uygulanmaya başlandı. Savory Enstitüsü'nün toprak bilimi, ekoloji, tarım uzmanları ve dünyanın dört bir yanından onarıcı arazi yöneticileri işbirliğinde geliştirdiği protokol, dünyanın pek çok ülkesinde Enstitüsü gözeleri tarafından eş zamanlı uygulanıyor.


Bir üretimin doğaya olan etkisini inceleyen ve belgeleyen, aynı zamanda biyoçeşitlilik, toprak sağlığı ve ekosistem işlevlerini takip eden, pratik ve ölçeklendirilebilir toprak ve arazi sağlığı değerlendirme metodolojisi olarak tanımlanan EOV sayesinde üretilen ürünün katma değeri hesaplanabiliyor.


Arazilerden alınan toprak numuneleri ve tür çeşitliliği bilgileri 1 yıllık kısa dönemli gözlem (short-term monitoring) ve 5 yıllık uzun-dönemli gözlem (long-term monitoring) ile kontrol edilen ve ekolojik onarımın doğrulaması yapılan EOV protokolünde, yapılan çalışmalar raporlanır ve arazi yöneticileri sürece ilişkin bilgilendirilir ve önerilerde bulunulur. Bu sayede, ölçümlemenin yanında onarım süreçlerine rehber olacak yönetimsel destek sağlamak hedeflenir.


EOV Protokolü'nün uygulandığı ve pozitif çıktılarla ilerleyen üretici çiftlikler "Onaylı Onarıcı Tedarik Programı’na alınır. Türkiye'de ilk defa Anadolu Meraları’nın bir markası olan SafiMera ile hayata geçirilen bu programda yer alan üreticiler, katma değerle ürettikleri onarımı doğrulanmış, yüksek kaliteli ve sağlıklı gıdaları tüketicilerle buluşturma fırsatı elde ederek onarıcı tarımın yaygınlaşmasına önemli bir katkı sağlamaktadır. "Onaylı Onarıcı Tedarik Programı"nın ilk markası SafiMera, %100 grassfed (Sadece otla beslenen) hayvanlarının et ve et ürünlerini tedarik ettiği çiftliklerini de bu protokole dahil etti.


Mera özellikli alanlarda, ekim yapılan ve ormanlık alanlarla bütünleşik otlaklarda uygulanabilen EOV protokolü ile Anadolu Meraları, sahasını genişleterek Onarıcı Tarım'ı yaygınlaştırmaya, toprak sağlığını korumaya ve onarmaya devam edecek.


584 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page